Aké boli Ružbašské folklórne trhy?

Obec Vyšné Ružbachy je predovšetkým známa vďaka kúpeľnému komplexu, ktorý už koncom 16. storočia vybudovali šľachtici žijúci na Ľubovnianskom panstve. Liečivé minerálne pramene však nie sú jedinou vzácnosťou kúpeľného mestečka. Bohato vyšívaný ľudový odev verejnosť zaujal natoľko, že si v minulosti vyslúžil neoficiálny titul jedného z najkrajších tradičných ľudových odevov Slovenska.
Aj tie (neoficiálne) najkrajšie odevy našich predkov už po jedenásty krát Ružbašania slávnostne prezentovali pod kolonádou Bieleho domu na podujatí Ružbašské trhy folklóru. Okrem domácich sa podujatia zúčastnili aj folklórne kolektívy z blízkeho, i vzdialenejšieho okolia, menovite FSk Javorina z Kolačkova, FS Ľubovňan zo Starej Ľubovne, FS Maguranka zo Spišskej Starej Vsi, FSk Kicora z Lendaku. Tanečníkov a nositeľov tradícií na pódiu vystriedali aj skúsení muzikanti z goralských obci, a to ĽH Zamiškovci z Kolačkova a ĽH Pasternoci z Novej Ľubovne.
Spokojnosť divákov zaväzuje organizátorov, Obec Vyšné Ružbachy, Kúpele Vyšné Ružbachy a Ľubovnianske osvetové stredisko, aby ten nasledujúci ročník Ružbašských trhov folklóru bol minimálne rovnako dobrý, ako ten uplynulý.


Nastavenia cookies