Výstava Poznaj svoj kroj

ČO OBEC, TO INÝ KROJ

V Starej Ľubovni mapujú tradičné odevy okolitých obcí.

V Galérii Provinčný dom v Starej Ľubovni sa konala výstava fotografií Poznaj svoj kroj. Pripravilo ju Ľubovnianske osvetové stredisko v Starej Ľubovni. Súčasťou slávnostnej derniéry výstavy bola módna prehliadka krojov z regiónu i vystúpenie regionálnych umelcov.

Kroje si ľudia vyrábali sami
„V minulosti si naši predkovia veľmi vážili svoj tradičný ľudový odev, a to aj preto, že si ho vo veľkej miere navrhovali, zdobili a vytvárali sami. Využívali pri tom materiály a suroviny, ktoré boli v tomto prostredí a období dostupné," povedala Alena Jarembinská, vedúca folklórnej skupiny Vorodaj z Veľkého Lipníka.

Región viacerých kultúr a národností
Tradičný ľudový odev je spätý najmä s vidieckym prostredím a predstavuje dôležitú súčasť kultúry a identity určitého regiónu či dediny. Umožňoval tak odlišovanie rôznych oblastí, obcí a etník. Okres Stará Ľubovňa je regiónom viacerých kultúr a národností, s čím súvisí aj veľké množstvo krojov a krojových súčastí.

Odevy z rôznych dedín
Účastníci výstavy si tak mohli obzrieť kroje z obcí ako Chmeľnica, Jakubany, Jarabina, Kolačkov, Lacková, Litmanová, Nižné Ružbachy, Nová Ľubovňa, Plaveč, Šambron, Šarišské Jastrabie, Údol, Veľký Lipník a Vyšné Ružbachy. Autorom projektu Poznaj svoj kroj je riaditeľ Ľubovnianskeho osvetového strediska Martin Karaš. Spolupracoval s ním fotograf Jozef Spišák zo združenia Folklórne regióny, ako aj odborná garantka a etnografka Monika Pavelčíková. „Naším cieľom je najmä fotografická dokumentácia pôvodných ľudových krojov a ich súčastí v obciach okresu Stará Ľubovňa. Aj keď bol tento kraj chudobný, zachované kroje sú dokladom šikovnosti, zručností, zmyslu pre krásu a harmóniu farieb jeho tvorcov," dodal M. Karaš.

ZDROJ: Henrieta Hlinková/Spiš Korzár


Nastavenia cookies