Podujatia

...a predsa je naša

NAŠA VANSOVEJ LOMNIČKA 2017

...V sychravé ráno roku 1875 mladučká Terézia opúšťa rodný dom, do studenej dlane chytá cestovný kufor, letmo hľadí a s pocitom, ktorý doposiaľ nikdy nepoznala, poberá sa na Spiš, ktorý ju na 7 rokov prijme a stane sa tak jej druhým domovom...

Aj takto by sme mohli začať rozprávanie o dňoch, kedy Terézia Vansová po prvý krát prešla za hranice regiónu, v ktorom sa po stáročia tajomne prelínala história s kultúrou, kedy prvý krát vkročila do Lomničky. Tá, ktorej rytmus viet sa nám dostal pod kožu. Slovenská spisovateľka, predstaviteľka prvej vlny slovenského realizmu, zakladateľka ženského časopisu, podporovateľka ochotníckeho divadla a etnografka. Aj taká bola. Jej život poznáme len z kníh, z napísaných slov, sprostredkovane. A možno aj práve útržkovité informácie o pohnutom osude autorky dávajú dostatok podnetov na spracovanie pôsobivého tvaru, akým je aj Naša Vansovej Lomnička.

A to po 50. krát! Už v týchto horúcich letných dňoch starostlivo pripravujeme jubilejný ročník celoslovenského festivalu umeleckého prednesu žien, ktorého vyvrcholenie očakávame v hlbokej jeseni. Neopakovateľná intímna atmosféra vytvorená organizátormi* a recitátorkami počas uplynulých ročníkov napovedá, že aj tento prelomový bude veľkolepým. Dovolíme si vysloviť prisľúbenie, že naň budete spomínať a uchová sa Vám v pamäti ako podujatie, ktoré obháji odkaz ženy, ktorá nestratila pôdu pod nohami, ale vrhla sa do života s obdivuhodnou silou, odkaz ženy, ktorá komponovala romány so skutočnými postavami, ktoré nevybledli, odkaz ženy, ktorá v písanom slove našla spôsob prežitia.

A Vy, milé dámy, buďte pri tom s nami! Tešíme sa na naše spoločné poetické stretnutia v počasím chladnej, no ľudsky prívetivej Starej Ľubovni. Lebo práve tu prebýva duch Našej Vansovej Lomničky.

 

*Ľubovnianske osvetové stredisko, Mesto Stará Ľubovňa,  Prešovský samosprávny kraj             

 

Alena Maňková – Vachtárová

Nastavenia cookies