Seniorky bojovali o titul "Babička okresu 2018"

Emília Demčáková (Hniezdne), Katarína Dudová (Jakubany), Mária Markovičová (Kamienka), Mária Valigurská (Nižné Ružbachy), Mária Kyšeľová (Plavnica), Monika Tančáková (Stará Ľubovňa), Anna Balušinská (Šarišské Jastrabie) a Mária Múdrá (Vyšné Ružbachy) - to je osmička členiek ZO Jednoty dôchodcov Slovenska v okrese, ktoré sa tento rok rozhodli čeliť výzve triumvirátu ĽOS - mesto - JDS. A aj keď niektoré spočiatku bojovali s motýľmi v bruchu, tie odtiaľ po prvých minútach na javisku odleteli.

„Tešila som sa na atmosféru i na to, že si po toľkých rokoch opäť oblečiem kroj. Bol to krásny zážitok a prajem ho prežiť aj ďalším," netajila po skončení svoje pocity Mária Kyšeľová z Plavnice, ktorá sa publiku predstavila so svojou vnučkou. Mimochodom, prítomnosť mladej generácie bola tento rok nutná. Počas prvej disciplíny (Tradície odovzdávam deťom) totiž museli babičky predstaviť časti detského kroja. Presné pokyny - porozprávať príbeh z mladosti, mali síce tiež v druhej, v tej poslednej - Ukáž, čo vieš, však už dostali úplne voľnú ruku. (...) Väčšina zo senioriek si však za mikrofónom zanôtila. „Spievam už od materskej školy, a tak učím aj svoje deti. Nemala som s tým teda žiadny problém," povedala M. Markovičová z Kamienky, ktorá podujatie opísala ako dojemné i pekné. „Som preto rada, že som sa prihlásila." (...)

Samozrejme, keďže už po druhý raz nešlo o súťaž, víťazkami bolo všetkých osem babičiek. Ich výkony však pozorne sledovala a neskôr i komentovala porota.„Mne celý program pripomínal recept ako žiť..., ako zmeniť svoj digitálny, mobilný a emailový život na taký, aký ho žili naši predkovia," vyznal sa najskôr Dalibor Mikulík, (...) ktorý vo štvrtok robil garde dvom dámam - Alžbete Chamillovej a Veronike Boďovej. (...)

Mimochodom, hoci toto podujatie stálo organizátorov opäť veľa úsilia, tých 160 minút im to bohato vynahradilo. Ako totiž na záver priznal Martin Karaš, nabilo ich to novou energiou. „Keď totiž vidíme seniorov, ako vo svojom veku dokážu mladej generácii všeličo ukázať, tak je to pre nás veľmi motivujúce. Asi všetci by sme chceli byť takí vitálni, mať chuť a vedieť veci robiť tak, ako to dokážu oni. Naozaj, skláňam sa pred nimi," zložil im poklonu riaditeľ ĽOS, ktorý preto verí, že v Babičke... budú pokračovať i naďalej. Aj keď, ako dodal, sa už objavila nová myšlienka - a to, usporiadať budúci rok Deduška okresu Stará Ľubovňa.

Text a foto ĽMS


Nastavenia cookies