Správa z 41. ročníka FF v Čirči

Tradícia v Čirči pokračuje

V prírodnom amfiteátri v Čirči sa dňa 19. augusta 2018 konali XXXXI. folklórne slávnosti pri príležitosti 74. výročia SNP. Organizátorom slávnosti boli Obec Čirč, Ľubovnianske osvetové stredisko v Starej Ľubovni, Zväz protifašistických bojovníkov a AGROČIRČ, a.s.

Cieľom slávnosti bolo predstaviť výsledky práce detských a dospelých folklórnych súborov a skupín, smerujúce k oživovaniu miestnych tradícii.

Festivalu predchádzala slávnostná svätá liturgia za 12-tich obyvateľov obce, ktorí padli v boji v SNP. Nasledoval pietny akt spojený s položením kytice padlým hrdinom v II. sv. vojne za účasti predstaviteľov miestnych samospráv a okresu Stará Ľubovňa. Program pokračoval vystúpením úspešných domácich i hosťujúcich folklórnych súborov a skupín a sólistov spevákov ľudových piesní. Pre divákov ale i účastníkov slávnosti organizátori pripravili žánrovo pestrý kultúrny program.

V tri a pol hodinovom programe sa predstavilo 140 účinkujúcich. Slávnosti otvorili úvodným blokom domáci účinkujúci - sólisti speváci a detský a dospelý súbor Čirčanka. Na slávnosti pozvanie prijali aj ďalšie skupiny z regiónu - FS Ľubovňan zo Starej Ľubovne a trio „Stoličnoho džyvky" z Veľkého Lipníka. O dobrú náladu sa postarala FSSk Milpošanky z Milpoša. Vyvrcholením festivalu bolo vystúpenie folklórnej skupiny Raslavičan z Raslavic , ktorý prezentoval najmä šarišský folklór a HS Ščamba z Trsteného pri Hornáde. Vynikajúcu atmosféru slávnosti vytváralo domáce publikum, ktoré zaplnilo miestny amfiteáter. Festival v Čirči bol jedným z mnohých, ktoré sa počas tohoročnej letnej sezóny organizovali v našom regióne. Je to znak toho, že ľudová kultúra a folklór v okrese Stará Ľubovňa napreduje a ľudia ho majú veľmi radi. Folklórne slávnosti v Čirči boli podporené finančnou dotáciou z Fondu na podporu umenia.

Viera Filičková, ĽOS

Foto: Ľuboš Krahulec


Nastavenia cookies