Podujatia

2023

POĽSKO GORALSKÁ KULTÚRA BOLA PREZENTOVANÁ V STAREJ ĽUBOVNI
 
V nedeľu 10. septembra 2023 sa v Parku na Nám. generála Štefánika v Starej Ľubovni uskutočnil už siedmy ročník Slávností poľsko goralskej kultúry.
Štart podujatia patril už tradične krojovému sprievodu o 13:30 hod, pri ktorom sa folklóristi presunuli z Námestia sv. Mikuláša k tribúne, avšak s malou zmenou trasy, a to po ulici 1. mája. Po krojovom sprievode si diváci mohli vychutnať bohatý kultúrny program, v ktorom sa predstavili folklórne kolektívy: FSk Taľar z Novej Ľubovne, FS Ľubovňan a FS Vrchovina zo Starej Ľubovne, FSSk Ružbašan z Vyšných Ružbách, FSk Javorina a ĽH Zamiškovci z Kolačkova. Okrem kolektívov z okresu Stará Ľubovňa nás svojím programom potešili hostia FS Jablonecka z Kežmarku a FS Dolina Popradu z Poľska.
Úvod kultúrneho programu patril Martinovi Karašovi, riaditeľovi Ľubovnianskeho osvetového strediska a Petrovi Zamiškovi, starostovi obce Kolačkov, ktorý okrem predstavenia dvoch publikácii Atlas rozmanitosti Zamaguria a Gorali a Rusíni na Strednom Slovensku, pasoval za Gorala Martina Karaša a Ábela Ravasza, slovenského sociológa, politika a bývalého splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.
Podujatie bolo finančne podporené Mestom Stará Ľubovňa.
Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii podujatia. Veríme, že aj ôsmy ročník bude rovnako úspešný a priláka množstvo divákov.

Súvisiace odkazy

Nastavenia cookies